İnfertilite/Kısırlık Nedir?
21.hafta
Bebeğinizi neler bekliyor...
Yaklaşık 27 cm uzunluğunda ve 350-400 gr. ağırlığında...
Hareketleri az da olsa dışarıdan da görülmeye başlar, beyaz kan hücreleri yapımı başladığında bağışıklık sistemi güçleniyor, enfeksiyonlara karşı direnci artıyor.
Sizi neler bekliyor...
Artık inişe başladınız, bebeğinizin hareketlerini çok daha iyi hissediyorsunuz. Ancak hareketlerde düzensizlik olabilir. Bu gayet normaldir. Bebeğinizin beyin dokusu geliştikçe hareketler düzenlenecektir. İlerleyen gebelik haftalarıyla beraber rahim büyüdükçe, rahmi yerinde tutan bağlar aynı hızla büyüyemediğinden gerilir. Bu sebeple özellikle hareketle ilişkisi olan keskin batıcı kasık ağrıları oluşabilir. Masum ağrılardır ancak konforunuzu bozabilirler. Gebeliği etkileyebilecek diğer ağrılardan ayırmak amacıyla doktorunuza danışabilirsiniz. Dolaşım sisteminizdeki artan kan akımı ve hormonların etkisiyle diş eti kanamaları ve burun kanamaları bu haftalardan itibaren görülebilir. Kadın doğum ve diş doktorunuzla bu durumunuzu paylaşın.
22.hafta
Bebeğinizi neler bekliyor...
Yaklaşık 28-30 cm uzunluğunda ve 450 gr. ağırlığında...
Dış görünüşü doğumdan sonraki halinin küçük bir kopyası gibi, kaşlar ve kirpikler ince de olsa tamamlandı. Kırmızı kan hücreleri üretimi başladı. Erkek bebeklerde testisler skrotuma doğru karın içinden inişlerine başladı. Duyma fonksiyonu iyice gelişti sesinize tepki verebilir...
Sizi neler bekliyor...
Karnınız büyüdükçe ağırlık merkezi de değişmektedir. Bel boşluğu iyice içeri girer ve denge problemleri yaşayabilirsiniz. Özellikle banyo yaparken dikkatli olun. Bel ağrıları, postür (duruş) değişikliği ve hormonların etkisiyle kasların gevşemesi dolayısıyla sizi zorlayabilir. Düzenli yürüyüş iyi gelecektir. Tamamen düz ya da yüksek topuklu ayakkabılar tercih etmeyin
Bu haftalarda karnınızın büyümesi dışında vücudunuzda bir takım değişiklikler farkedersiniz:
-
Saç dökülmeniz azalmış, daha kalın ve parlak saçlarınız olabilir
-
Vücut tüylerinizde artış görülebilir. Dudak üstü, çene ve yanaklarda belirginleşebilir. Ayrıca göbek çevresi, sırt, bacak ve kollarda da tüylenme olabilir. Her ne kadar doğumdan sonra bunlar azalacaksa da epilasyon , ağda gibi fiziksel yöntemlerle bunlardan kurtulabilirsiniz.
-
Tırnaklarınız daha hızlı büyür, bazı gebelerin güçlenirken bazı gebelerde de kırılgan bir hal alabilir.
-
Cilt bazı anne adaylarında hiç olmadığı kadar güzelleşebilir, bazılarında ise ergenlik dönemindeki kadar çok sivilceler çıkabilir.
-
Meme başı ve çevresi genişler ve koyulaşır.
-
Areola( meme başı çevresi) da küçük kabarcıklar izlenebilir( montgomery tüberkülleri) cildin kayganlaşmasını ve bakterilerle savaşta desteği sağlayan yağ üreten alanlardır.
-
Ayak numaranız yarım ya da bir numara artabilir. Ayaktaki gevşeyan bağların sonucudur ve kalıcıdır. Ödemde bu büyümeye katkıda bulunur ama bu katkı geçicidir.
23.hafta
Bebeğinizi neler bekliyor...
Yaklaşık 28-30 cm uzunluğunda ve 550 gr. ağırlığında...
İç kulakta sesin iletimini sağlayan minik kemikler tamamen gelişmişlerdir. Güçlü hareketler dışarıdan da net olarak izlenebilir.
Sizi neler bekliyor...
Bazı ruhsal değişiklikler yaşayabilirsiniz, gebeliğin son haftalarında ya da doğumdan sonra azalası eklenir. Sebebi tabii ki hormonlar karnınız büyüdükçe ve gerildikçe çatlaklar dışında kaşıntı şikayetiniz de olabilir. Bu durum normaldir ancak çok yoğun olması, el ayası ve ayak tabanlarında olması durumunda mutlaka doktorunuzla görüşün. Nadir de olsa gebelik kolestazı adı verilen gebelikle ilişkil bir karaciğer bozukluğunun belirtisi olabilr. Ayak sırtı ve bileklerde şişlik görülebilir. Özellikle günün ilerleyen saatlerinde ayakta kaldığınız dönemlerin sonunda, bozulmuş dolaşımınız ve yer çekimi etkisiyle aynı zamanda kan biyokimyasında değişiklikler ve vücutta su tutulduğundan dolayı ödem izlenebilir. Uzun süre özellikle aynı pozisyonda ayakta kalmayın ve oturmayın. 1-2 saatte bir 5-10 dakika yürümeniz kaslarınızın çalışması ve kanın pompalanmasını sağlayarak ödemin çözülmesine yardımcı olacaktır.
24.hafta
Bebeğinizi neler bekliyor...
Yaklaşık 30 cm uzunluğunda ve 600 gr. ağırlığında...
Teorik olarak dış dünyada yaşayabilme sınırına ulaştı. Tabii bu haftalara doğan bir bebek için bu yaşam çok iyi merkezlerde , çok iyi bakım koşullarında gerçekleşebilir. Solunum, beslenme, ısı desteğine ihtiyacı olacaktır. Bu haftadan itibaren akciğer gelişimi arttıkça yaşamama bağlanma şansı artacaktır.
Sizi neler bekliyor...
Doktorunuz bu haftadan itibaren 28 . haftaya kadar gebelikte gelişen şeker hastalığı (gestasyonel diabetes mellitus-GDM) için tarama testi olan 50 gr glikoz yükleme testi yaptırmanızı isteyecektir. Bu haftalarda gebelikte insülin direnci arttığından şeker hastalığı için zemin hazırlanır. Bu sebeple özellikle risk faktörü olan gebelerde bu testin yapılması çok önemlidir. Testin yapılması için özellikle aç olmanız önerilmez. Günün herhangi bir saatinde 50 gr glikoz içeren bir sıvı içtikten 1 saat sonra kan şekeriniz ölçülür ve sonuca göre değerlendirilir. Bebeğinizin hareket düzenini yavaş yavaş anlamaya başlamışsınızdır. Bu düzen her bebek için farklı olabilir. Değişiklikler sizi endişelendirdiğinde doktorunuzla paylaşın.





+90 532 6594323