top of page

Doğurganlığı Korumak

Yaşın doğurganlık üzerindeki etkileri ve doğurganlığınızı koruma yolları

Yaş, doğurganlığı etkileyen en önemli faktördür, ancak modern bilim sayesinde yaşın doğurganlık üzerindeki etkilerini azaltmak için atabileceğiniz adımlar gün geçtikçe artmaktadır.

Doğurganlığın korunması, ileride bir aile kurma umuduyla yumurta, sperm, embriyo veya hatta üreme dokusunun toplanması ve dondurulması ve saklanması işlemidir. 

 

Doğurganlık korumak için birçok neden vardır.

  • Yaşa bağlı doğurganlık azalmasının farkında olmak

  • Henüz doğru eşle tanışmamış olmak

  • Genç bir kadın olduğunuz halde ailenizde erken yumurtalık yetmezliği (POF)/erken menopoz öyküsünün olması.

  • Doğurganlığınızı tehlikeye atabilecek tıbbi işlemlere (örneğin kemoterapi, radyoterapi ve bazı cerrahi müdahaleler) gerek duyulması

  • Yumurtalık rezervi düşük henüz gebelik planı olmayan, genç, bekar bir kadın olamak

 

Doğurganlığı etkileyen en büyük faktör yaştır ve bu hayatın bir gerçeğidir.

Kadınlar yaşlandıkça, yumurtalarının hem miktarı hem de kalitesi azalacak buna bağlı olarak gebe kalma ve bebek sahibi olma şansları düşecektir. Bu düşüş, bir kadının otuzlu yaşlarının ortalarından sonra artmaya başlar ve 40 yaşından sonra daha da hızlı bir hal alır. Bu düşüşün miktarı genetik ve yaşam tarzı gibi etkilere bağlı olarak kadından kadına değişse de, herkes için bir gerçek olmaya devam etmektedir.

Bu yüzden yumurta dondurma işlemi özellikle kariyer odaklı kadınlar arasında giderek daha yaygın hale gelmektedir. Yumurta toplama ve dondurmadaki amaç yumurtalıklarınızın yüksek kaliteli yumurta ürettiği bir yaştaki yumurtaları saklamak ve gelecekteki doğurganlık ihtimalinizi bu yumurtaları kullanarak arttırmaktır.

Bazı kadınlar yumurta dondurma işleminin gelecekte doğal yollarla bebek sahibi olma şansını azalttığını düşünmektedir. Ancak endişe edilenin aksine yumurta toplama ve dondurma işlemi yumurtalık rezervinizi tüketmez. Çünkü, her adet döngüsünde yumurta içerisinde bir sadece folikül yumurtlama sürecini atlatarak olgun yumurta halini alıp yumurtlamayı gerçekleştir. Ancak bu süreç başlangıcında birkaç folikül büyümeye başlasa da bir tanesi hariç diğerleri daha tam olarak olgunlaşmadan aktivitesini durdurur ve 'atrezi' adı verilen bir süreçte yok olurlar. İşte yumurta toplama işleminde hormon ilaçlarıyla kontrollü yumurtalık uyarımı ile yaparak atreziye gidip kaybolacak olan yumurtaların büyümesi ve bunlardan da olgun yumurta elde edilmesi amaçlanır.

mdburcin@gmail.com

+90 532 6594323

  • Youtube
  • Instagram
Happy Baby

Op. Dr. Burçin Demirel

Web sitesinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bottom of page