top of page

Dondurulmuş Embriyo Transferi (DET/FET)

Tüp bebek tedavisi; yumurtalıkların uyarılmasını, yumurtaların toplanmasını, daha sonra laboratuvar ortamında yumurtaların döllenip embriyo oluşturulmasını ve son aşamada da taze embiryoların toplama işleminden üç veya beş gün sonra kadının rahmine transfer edilmesinden oluşmaktadır.

 

Dondurulmuş embriyo transfer döngüsünde ise embriyo tranfer zamanından önceki bir döngüde, bazen bir ay önceki bazen de yıllar önceki bir döngü olabilir, oluşturulmuş ve dondurulmuştur. Zamanı geldiğinde ise çözülerek, rahim iç duvarı (endometriyumu) önceden hazırlanan rahim içerisine transfer edilir.

Taze transfer de olsa, dondurulmuş transfer de olsa embriyonun yerleşebilmesi ve gebeliğin sağlıkla devam edebilmesi için endometriyumun (rahim astarının) bu transfer için hazır olması gereklidir.

Endometriumun transfere uygun kalınlık ve kaliteye sahip olup olmadığını görmek için genellikle ultrasonla takibi gerekir. Genellikle endometriuyum kalınlığı 7 mm'ye ulaştığında transfer için uygun olarak kabul edilir.

 

Taze transferde, yumurtalık folikülleri tarafından üretilen östrojen ve progesteron hormonları endometriyumun hazırlanmasına yardımcı olur. Dondurulmuş transferde ise hastalar endometriyumun implantasyona hazırlanması için dışarıdan östrojen ve progesteron hormon tedavileri kullanmaları gerektigi gibi(hormonal siklus), bazı durumlarda hastalar hiçbir ilaç kullanmadan, doğal yumurtlama zamanından sonaki uygun zamanda transfer gerçekleştirilebilir (Natürel siklus).


Dondurulmuş embriyo transferi (FET) önerilmesinin ya da yapılmasının birkaç nedeni vardır;

 

1) Dondurulmuş embriyo transferinin en yaygın nedenlerinden biri, hastanın taze bir döngüden kalan embriyolarının olmasıdır. Transfer edilen embriyo sayısında fazla sayıda embriyo elde edildiyse, kalan embriyolar daha sonra yeniden gebelik istendiğinde çözülerek kullanılmak üzere dondurulup saklanabilirler. Bu durumda dondurulmuş embriyo transferi yapılır.

2) Tüp bebek transferi sırasında yapılan hormon tedavisine çok fazla yanıt oluşursa meydan gelen aşırı hormon yüksekliği endometriumun transfer sırasındaki uyumunu bozup başarı şansının azaltabileceği için transferden vazgeçip embriyolar dondurulur ve endometriumun transfere hazır olduğu ya da hormonal olarak hazırlandığı sonraki döngülerde transfer dondurulmuş embriyo ile gerçekleştirilir.

 

3) Tedavi sırasında yumurta toplamadan önce yumurtlama gerçekleşir ve progesteron hormonu yükselmeye başlarsa yine rahim iç duvarı ile embriyonun uyumu bozulacağından yumurtalar zamanı gelince toplanıp embriyolar oluşturulup dondurulur ve endometriumun transfere hazır olduğu ya da hormonal olarak hazırlandığı sonraki döngülerde transfer dondurulmuş embriyo ile gerçekleştirilir.

 

4) Transfer öncesinde PGT (implantasyon öncesi genetik tanı) yapılacaksa embriyo biyopsisinden sonra sonuç alınana kadar geçecek zaman transfer için uygun süreden uzun olacağı için biyopsi sonrası embriyo dondurulup endometriyumun transfere hazır olduğu ya da hormonal olarak hazırlandığı sonraki döngülerde transfer dondurulmuş embriyo ile gerçekleştirilir.

 

5) Endometriyal polip, submükoz myom, septum, sineşi açılması gibi ameliyatların, zaman kaybetmemek amacıyla tüp bebek tedavisi sonrası yapılması planlandıysa embriyolar dondurulup tedavi sonrası endmetriyumun iyice iyileşmesi beklenir sonrasında dondurulmuş embriyo transferi yapılır.

 

6) Taze embriyo transferi planlandığı sırada endometriumun transfere hazır olmadığı (yaklaşık 7 mm’den ince olduğu durumlarda) ve bu şekliyle transfer gerçekleştiğinde sağlıklı bir gebelik oluşma şansını azaltacağı düşünüldüğünde embriyo dondurulup endometriyumun transfere hazır olduğu ya da hormonal olarak hazırlandığı sonraki döngülerde transfer dondurulmuş embriyo ile gerçekleştirilir.

 

7) OHSS adını verdiğimiz tüp bebek tedavisini nadir görülen ama önemli komplikasyonlarından biri olan yumurtalık aşırı uyarılma sendromunun gelişme ihtimalinin yüksek olduğu belirlenen durumlarda uygun yönetim şekillerinden biri de tüm embriyoların dondurulup hastanın ohhs etkisinden kurtulduktan sonraki sikluslardan birinde dondurulmuş embriyo ile transfer gerçekleştirilir.

mdburcin@gmail.com

+90 532 6594323

  • Youtube
  • Instagram
Happy Baby

Op. Dr. Burcin Demirel

All content on the website is for informational purposes only. Be sure to consult your doctor for diagnosis and treatment methods.

bottom of page