
Gebelik Öncesi
Bebek sahibi olmak bir kadının hayatında en önemli olaylardan biridir. Bu mucizevi olayı sıradan bir durummuş gibi karşılamaktansa planlamak, konu hakkında bilgi sahibi olup gebelik dönemini en iyi biçimde geçirmek ve sağlıklı bir doğum yapmak için önlenebilir riskleri ortadan kaldırmak önem kazanmaktadır. Gebelik düşünen anne adaylarının bu planlama döneminde en kısa zamanda gebelik süresince yanlarında olacak kadın hastalıkları ve doğum doktoruyla tanışmaları ve gebelik planlarını beraber yapmalarını önermekteyim. Tüm anne adaylarına istedikleri zamanda, diledikleri gibi bir gebelik dönemi ve sonrasında son derece rahat bir doğum yaşamalarını diliyorum…
Gebelik Öncesi Danışmanlık
Her şeyden önce uzun bir yola beraber çıkacağınız doktorunuzu tanımakla başlayacaksınız. Hiç bilmediğiniz bir dünyaya adım atmayı planlarken, doktorunuzun bu yeni dünyada karşılaşacağınız soru ve sorunlarla başedecek gücü ve vakti olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Bu arada doktorunuz da sizi, sağlık geçmişinizi, mevcut sağlık durumunuzu, aile sağlık geçmişini, varsa önceki gebelik ve doğumlarınızı, bunların özelliklerini inceleyerek gelecek gebeliğiniz sırasında sorun yaratabilecek noktaları belirlemeye çalışacaktır.
Yapılacak ilk görüşme sırasında, gebelik sürecini ve bebeği etkileyebilecek olan yaşınız, mesleğiniz, hayat tarzı ve alışkanlıklarınız (diyet, egzersiz, sigara ve alkol kullanımı), diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları (guatr...), epilepsi(sara hastalığı), kalp hastalıkları, kan hastalıkları (talasemi, trombofililer...), genetik hastalıklar gibi kronik hastalıklarınız değerlendirilecek varsa tedavi düzenlemeleri önerilecek ya da ilgili branşlardan konsültasyon istenebilecektir.
Varsa önceki gebelik ve sonuçları (doğum şekli, doğum haftası, doğum kiloları, sağlık durumları) ile ilgili bilgiler edinilerek bir sonraki gebelikle ilişkilendirilebilecek sorun ya da sorunlar (preeklampsi, gebelik diyabeti, genetik hastalıklar, erken doğum, prematürite, gelişme geriliği, fetal kayıp...)belirlenecektir. Gebeliği etkileyebilecek jinekolojik hastalıklar hakkında da bilgi sahibi olunacaktır. (Miyom , yumurtalık kisti, gebeliği etkileyebilecek jinekolojik operasyonlar...)
Ailenizdeki kronik, genetik ve gebeliğinizi etkileyebilecek diğer hastalıklar da sorgulanıp değerlendirmesi yapılacaktır.
Muayenenin son aşamasında jinekolojik muayene yapılmalıdır. Gebelik oluşmasına engel organik bir patolojinin tespiti, gereğinde tedavisi, rahim ağzı kanser taraması için smear alınması, enfeksiyon değerlendirilmesi ve tedavisi yapılacaktır.
Gebelik öncesi yapılabilecek laboratuar testleri:
-
Tam kan sayımı, kan grubu, idrar tahlili, kan şekeri
-
TSH, fT3, fT4
-
Toxoplazma IgG, IgM
-
Rubella IgG, IgM
-
CMV IgG, IgM
-
HbsAg, Anti HBS
-
HIV (1+2),
-
VDRL
-
Servikal smear
-
Servikal akıntıdan Chlamidya antijeni
Sağlıklı bir gebelik dönemi için 5 öneri...
-
Mümkünse 3 ay, en az 1 ay önceden günde 400 ug(microgram) Folik Asit desteği alın
-
Alkol ve sigarayı bırakın
-
Mevcut hastalıklarınız için muayene olun, kontrol altında olduğundan ve gebeliğinizi etkilemeyeceğinden emin olun. Aşılarınızın durumunu öğrenin
-
Kullandığınız reçeteli, reçetesiz, bitkisel ilaçların etkilerini doktorunuza sorun
-
Toksik, olası enfeksiyon materyali olabilecek kimyasallardan, kedi köpek dışkısından uzak durun

+90 532 6594323