Miyomlar ve gebelik
- Op. Dr. Burçin Demirel
- 17 Şub
- 2 dakikada okunur

Miyom nedir?
Miyom, uterusun/rahmin kas dokusunun iyi huylu (kanserli olmayan) tümörlerdir. Bunlara miyom veya leiomyom da denir. Miyomlar, rahim duvarındaki tek bir kas hücresinin çoğalıp büyüyerek kanserli olmayan bir tümör oluşturmasıyla oluşur. Miyomlar, bulundukları yere ve büyüklüğe bağlı olarak rahim ve rahim ağzı, endometriyum gibi yakındaki diğer yapıların şeklini veya boyutunu değiştirebilir. Kadınlarda genellikle birden fazla miyom görülse de tek miyomlar olması da mümkündür. Miyomların semptomlara neden olup olmaması veya tedavi gerektirip gerektirmemesi, bulundukları yere, büyüklüğe ve sayıya bağlıdır.
Miyomlar genellikle uterus gövdesinde veya çevresinde bulunur, ancak bazen rahim ağzında da bulunur.
Bulundukları yere göre üç ana miyom türü vardır:
Subserozal: Rahim dış duvarında bulunur (%55)
İntramural: Uterus duvarının orta kas katmanlarında bulunur (%40)
Submukozal: Rahim iç duvarında bulunur ve rahim boşluğuna ilerleyebilir(%5)
Miyomlar doğrudan rahim duvarına yerleşebileceği gibi bir sapla (saplı) rahime bağlanabilir. Ayrıca mesane ve bağırsak gibi yakındaki bağlara veya organlara da yerleşebilir, nadiren pelvik boşluğun dışında bulunur.
Miyomlar ne kadar yaygındır?
Üreme çağındaki kadınların %70'inde miyomlar görülür. Rahim miyomlarının kesin nedeni bilinmemektedir, ancak kanıtlar bunun genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olabileceğini düşündürmektedir.
Miyomlar doğurganlığı azaltabilir mi?
Miyom boyutu ve konumu, miyomların doğurganlığı etkileyip etkilemeyeceğini belirler. Genellikle doğurganlığı azaltan miyolar genellikle rahim boşluğunun içinde olan (submukozal) veya rahim duvarı içinde (intramural) olduğu halde büyük çaplı olanlardır( >6 cm)
Miyomu olan kadınların çoğu kısır/infertil olmayacaktır. Bu nedenle, miyomu olan kadınlar ve eşleri, kısırlığa neden olabilecek diğer sorunları bulmak için tüp bebek uzmanı tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Miyomlar kısırlığa nasıl sebep olur?
Rahim miyomlarının doğurganlığı azaltmasının birkaç yolu vardır:
Rahim ağzının şeklindeki değişiklikler, rahme girebilen sperm sayısını etkileyebilir. Fallop tüpleri miyomlar tarafından tıkanabilir ve yumurtaların sperm tarafından döllenmesi için fallop tüpleri boyunca taşınması ve döllenmiş yumurtaların rahim boşluğuna girmesini engellenebilir.
Miyomlar rahim boşluğunun iç yüzeyini kaplayan tabakanın boyutunu ve gebeliğin yerleşmesi (implantasyon) için gerekli olan özelliklerini etkileyebilir.
Rahim boşluğuna kan akışı azalabilir. Bu, embriyonun rahim duvarına yerleşmesi (implantasyon) veya gelişme yeteneğini azaltabilir.
Hamilelikte miyomlara ne olur?
Çoğu miyom hamilelik sırasında bir soruna neden olmaz. Ancak bazı miyomlar büyüyebilir ve hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir. Miyomlar genellikle hamileliğin ilk 12 haftasında büyüme eğilimindedir.
Hamilelikte miyomlara ne olabilir?
Hamilelikteki en büyük endişe, miyomun erken doğum veya düşük yapma olasılığını artırmasıdır. Bazı durumlarda, miyomların kan akımı yetersiz kaldığında şiddetli ağrıya neden olabilir. Ayrıca, miyomlar bebeğin rahimdeki pozisyonunu değiştirebilir. Bu, düşük, erken doğum ve sezaryen riskini artırabilir. Miyomların nasıl yönetileceği, sizin özel durumunuza ve doktorunuzun önerilerine bağlıdır. Ameliyat nadiren gereklidir veya hamilelik sırasında yapılır.
Bir kadın miyomu çıkarıldıktan sonra gebe kalırsa, bunu bebeği doğuracak olan kadın doğum uzmanıyla görüşmelidir. Sezaryen ile doğum önerilebilir.
Özetle rahim miyomları yaygın bir sağlık sorunudur ve doğurganlığı birçok şekilde etkileyebilir. Sperm ve yumurtanın buluşup buluşmayacağını, embriyonun rahime yerleşip yerleşemeyeceğini, gebeliğin sağlıkla devam edip edemeyeceğini ve ayrıca bebeğin büyümesini ve pozisyonunu etkileyebilir. Tedavisi vaka bazında kararlaştırılmalıdır. Tedavi genellikle miyomların semptomlarına dayanır.
Yani miyomlarınızın nasıl takip ve tedavi edileceği semptomlarınızın şiddetine ve doktorunuzun önerilerine bağlıdır.