TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI (TGK/ RPL) NEDİR?
- Op. Dr. Burçin Demirel
- 17 Şub
- 2 dakikada okunur

Bir kadının gebeliklerinin 2 veya daha fazla sayıda , 20. gebelik haftasına ulaşmadan önce düşük ile sonlanması durumudur. Bu tanı kadın doğum uzmanı tarafından ultrason ile teşhis edilmelidir. Gebelikler genellikle kan beta hCG değeri 1500 mIU/ml değerine ulaştıktan sonra yanı 4 hafta 3-4 günlük gebelik haftasından itibaren vajinal yol ile yapılan ultrasonda görülmeye başlar. "Biyokimyasal gebelik" kaybı ise gebeliğin ultrason ile belirlenebileceği dönemden önce yalnızca idrar veya kan hormon testi ile tespit edilen dönemde yaşanılan bir kayıptır. Biyokimyasal kayıplar genellikle tekrarlayan gebelik kaybı tanısı koymaya dahil edilmez.
TGK’nin nedenleri nelerdir?
Genetik Nedenler
Birçok erken dönmem düşüğü (gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen) embriyo veya fetüsteki genetik anormalliklerden kaynaklanır. Normal gelişimde genlerin 46 kromozomu bulunmaktadır. Birçok erken dönem düşük materyali incelendiğinde, fetüsün eksik veya fazladan bir kromozomu olduğu görülür. Kromozom anormallikleri, ilk trimester düşüklerinin %60-70 'ini oluşturur. Genetik anormallikler genellikle sağlıklı bir bebeğe dönüşmeye izin vermez ve gebelik düşük ile sonuçlanır. Bu durum doğanın insan türünün geleceğini koruma mekanizmasıdır. Yaş artışı ile ilişkili olarak yumurta ve sperm hücrelerinde oluşan bozulmalar nedeniyle genetik anormalliklere bağlı düşük ihtimali 35 yaşından küçük kadınlarda %10-15’ken 40 yaşından büyük kadınlarda %50'nin üzerine çıkmaktadır.
Anatomik Nedenler
Bir kadının rahminin yapısı/şekli ile ilgili bir problemler de tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilir. Rahmin anormal şeklinin nedenleri genetik, annenin dietilstilbestrol(DES) gibi ilaçlara maruz kalma olabileceği gibi uterusun içinde septum/duvar adı verilen bir doku bandının bulunması yer alabilir. Brahim duvarı/septum rahim iç hacmini hamilelik için çok küçük hale getirebilir. Bu nedenle Septumu olan kadınların daha sık düşük yapabilme ihtimalleri vardır. Uterusun iyi huylu kas tümörleri olan miyomların varlığı da yerleşim bölgeleri ve büyüklüklerine göre düşüklere yol açabildiğini görmekteyiz.
Yaşam Tarzı/Çevresel Nedenler
Sigara içmek ve kokain gibi belirli eğlence amaçlı uyuşturucuların kullanımı TGK riskini artırır. Aşırı kilolu olmak TGK dahil birçok gebelik komplikasyonuyla ilişkilendirilmiştir. Benzer olarak aşırı alkol veya kafein alımı RPL ile ilişkilendirilebilir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı ve ve çevresel toksinlere maruziyetin azaltılması gebe kalmayı planlayan her kadın için olduğu gibi TGK yaşayan kadınlar için de son derece önemlidir
Tıbbi/Medikal Nedenler
Tiroid hastalığı veya diyabet gibi tıbbi durumlar tedavi edilmez ise düşük riskini artırabilir. Bağışıklık sistemi veya kan pıhtılaşma sistemindeki anormallikler (trombofili) de TGK nedenleri arasında sayılabilir.
Açıklanamayan TGK vakalarının yarısından fazlasında gebelik kayıpların nedeni bulamıyor. Ancak bunların çoğu tespit edilemeyen genetik anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
TGK yaşayan kadınalrda hangi testler yapılabilir?
- Kan testleri, bir kadının RPL'ye neden olabilecek belirli tıbbi, bağışıklık veya kan pıhtılaşması rahatsızlıkları olup olmadığını gösterebilir.
- Kadın ve erkek eşlerin genetik yapıları "karyotipleme" ile incelenebilir. Bazı sağlıklı kişilerde kromozomlarının düzenlenme biçiminde farklılıklar vardır, genetik olarak oluşan dengesiz yapı TGK nedeni olabilir.
- Histerosalpingografi (HSG) veya tuzlu su içeren ultrason (sonohisterogram/SIS) bir kadının uterusunun şekliyle ilgili bir sorun olup olmadığını gösterebilir.
- Düşükten kaynaklanan doku genetik anormallikler açısından test edilebilir.
RPL için tedavi seçenekleri var mıdır?
TGK’ya neden olabilen rahim şekil bozuklukları cerrahi ile düzeltilebilir ya da tiroid hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklar için tıbbi tedavi düzenlenebilir.
TGK geçmişi ile çocuk sahibi olunabilir mi?
3 düşükten sonra bile bir kadının gebe kalma ve tam süreli bir gebelik geçirme şansı %60-80'dir.
Tüp bebek TGK için bir tedavi yolu mudur?
Özellikle saptanan genetik problemler nedeniyle düşük yaşayan kadınlarda genetiği normal embriyo transferi ile sağlıkla sonuçlanan gebelik elde edilip canlı doğuma ulaşma ihtimali arttırılabilir.